Dieta a trądzik

Nieprawidłowa dieta nie wywołuje trądziku, ale może znacznie pogorszyć sytuację w przypadku młodej osoby, która już cierpi na tą chorobę. Dieta nie może zawierać substancji sztucznego pochodzenia, które są przyczyną zanieczyszczenia krwi i powodują nasilenie zmian zapalnych. Szczególnie niebezpieczne są przekąski zawierające tłuszcze nasycone, takie jak chipsy i paluszki. Zawierają one także dużo soli i glutaminianu sodu, które są obwiniane za zwiększenie intensywności zmian trądzikowych. Nie wskazane są też słodycze, gdyż po spożyciu kakao lub czekolady często odnotowuje się zwiększone pojawianie się zmian trądzikowych. Ważne jest spożywanie warzyw i owoców, które dodatkowo będą regulowały perystaltykę, dzięki czemu zmniejszy się ryzyko powstawania zaparć. One także nasilają stan trądziku. Nie wolno zapominać o unikaniu kawy i herbaty. Najlepiej zastąpić te napoje za pomocą naparów ziołowych, mających znacznie korzystniejszy wpływ na skórę oraz działanie odtruwające i moczopędne, pomagające oczyścić krew.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *